Забележителности

КЪЩА ЗА ГОСТИ БЕЛЧИНСКА ГЛЕДКА
ВСИЧКО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕТЕ

АНТИЧНАТА КРЕПОСТ ЦАРИ МАЛИ ГРАД

Имало някога преди много десетки години голямо селище, известно като Цари Мали град.Предполага се, че името му означава Малкия Цариград. През 2007 г. на хълма Свети Спас започват разкопки, които разкриват останките от тракийско светилище, древноримска крепост и средновековни църкви.От 20 юли 2013 г. ,крепостта е възстановена и всеки може да види как са изглеждали нашите земи преди векове. Освен мини урок по история, мястото е страхотно и за разходка с деца. До крепостните стени има изграден въжен парк и площадка за деца. Работното време през лятото е от вторник до неделя от 9:00 до 17:30 часа(18:30 събота и неделя). Билетът е 4 лв за възрастни и 2 лв. за учащи и пенсионери. Деца до 7 годишна възраст и хора с увреждания – безплатно

 

ЦЪРКВАТА СВЕТА ПЕТКА

Тя е обявена за паметник на художествената култура. Църквата е типична за средновековната култура- еднокорабна, засводена, с допълнително построен нартекс.

 

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ с.БЕЛЧИН

Сградата е в стила на старите белчински домове от епохата на Възраждането.Експонатите в нея са дарени от родолюбиви белчинци. Първият етаж представя богатото книжовно наследство. Вторият етаж представя бита и поминъка на Белчин- оригинални носии, покъщнина и трудовите дейности в българското село. В задния двор са експонирани стопански сгради, инструменти и машини за селскостопанския труд.

ДВОРЕЦ „ЦАРСКА БИСТРИЦА“

Намира се на 22 км от нас, над курорт Боровец.Той е важна част от историята на последната българска царска династия. През 1898г е изградено първото крило на двореца, което се състои от няколко стаи, кабинет и спални. По-късно са изградени още две крила с гостна , трапезария и вторият етаж със спални, будоари и още един кабинет.През имението тече р. Бистрица, която е терасирана.

Работно време: от четвъртък до неделя от 9:00 до 17:00ч

СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Приказна красота в друго време.

Маршрут с.Белчин- Сепарева Баня- Паничище- лифт до хижа Рилски езера. Разстоянието от нас до лифта е около 30 км. Работното време на лифта е от 9:00 до 16:30 часа, като понеделник до обяд имат техническа профилактика.

ВОДОПАД ГОРИЦА с. ОВЧАРЦИ

Село Овчарци се намира на 25 мин. от нас. То е известно със седемте водопада, които се намират съвсем на близо. Най-красив сред тях е Горица, чиито води падат от близо 40 метра височина и се разбиват на фин облак от пръски.Красиви легенди и предания разказват за съдбата на местността . Хубаво място за кратка разходка.

РЕСИЛОВСКИ МАНАСТИР С. РЕСИЛОВО

Ресиловският манастир се намира на 1,5 км от с. Ресилово обл.Дупница, а от нас на 30 мин. с кола.